i sve što bih reći htjela

Ovakva, kušnjom prekaljena, skovana od vremena, ostadoh nedorečena

subota, 13. rujna 2014.

Kako da u sebi preživim?









In šaa Allah, u izradi je jedan projekt, koji bi trebao biti od koristi prvenstveno ženama, muslimankama, a onda i njihovim porodicama i društvu. Razne nedoumice koje nas trgaju, jer se dva svijeta ne mogu spojiti bez katastrofe, uzrokuju naš imanski, duševni, moralni, i svaki drugi pad. Kako to ne bismo dozvolile, trebamo reorganizirati sve, od misli do stavova, i renovirati svoj život. Dok nije kasno.
Ovo je odlomak iz tog djela, koje govori o, nažalost, sve prisutnijim moralnim ambisima onih koji, makar formalno i donekle, praktikuju ono što misle da je islam. Šutnja je potpomogla razvoju ovog korova. Bojim se da će pojesti i oteti snagu svim plemenitim biljkama iz naše bašte, ako nastavi ovaj muk. Šuti se zbog hatora islama. Onda zbog preporuke pokrivanja sramote. Onda zbog hatora insana, porodice, djece...
Upravo to daje krila pokvarenjacima. Računaju na to, i na nagnjusniji način zloupotrebljavaju tuđa uvjerenja i dosljednost vjeri. Onoj, kojoj takvi ni blizu nisu, ma koliko se na nju pozivali. Poslanik Muhammed, alejhisselam, je rekao: "Poslan sam da upotpunim plemenite ćudi kod ljudi." 
Žalosno je što neki islam, svoj i tuđi, koristi za upotpunjavanje svojih najgorih osobina. Krijući se iza zastave čestitosti, provode niskosti kakve ne priliče ni okorjelim prostacima. 
Navikli smo da šutimo, i teško je sada progovoriti o ovim pojavama. Ne zato što ih nije moguće odvojiti od islama, jer je jasno kao dan da to veze nema ni sa muslimanima, ni sa islamom, nego zato što se ovoliko čekalo sa tim razgraničavanjem. Trpali smo problem pod tepih, do granice kada se više po njemu ne može hodati. Naši porazi, kao društva, izviruju na sve strane.

Nisam neko ko bi odgovarao na pitanja. Kako fikhska, akidetska, tako i životna. Nisam učena, a nisam ni u tuđim cipelama. Zato je umro moj FB-inbox, a mail poštu ovakvih sadržaja označava kao junk. Mojom rukom. Jednostavno, više ne mogu čitati sve te ispovijesti, a i dalje zadržati dobro mišljenje o ljudima. Zato ću pokušati, na temelju svega što sam do nedavno pročitala, i na to ostala nedorečena ili nijema, sastaviti neki pregled stanja, s ciljem da zajedno pstavimo stvari na svoje mjesto, da se uspostavi dijagnoza, i da se primijeni terapija ovom užasnom nazadovanju na mnogim poljima. Allahovom Dozvolom. Ja sam nemoćna, i nedorasla tome. Ali On je Svemoćan, vidi naš trud, i pomaže djela kojima se nijjeti Njegovo Zadovoljstvo.

Ovo je jedan mali odlomak:

...

"Nevaljale zene su za nevaljale muskarce,a nevaljali muskarci su za nevaljale zene; cestite zene su za cestite muskarce,a cestiti muskarci su za cestite zene."(An-Nur,26)

Molim Allaha da izbavi sve čestite od nevaljalih. Molim Allaha da ne dozvoli prljavštini da dotiče čistoću, kako se i ona ne bi isprljala. Čistoća ne zna sama pobjeći. Jer, da zna, ne bi mogla biti tako čista...neiskvarena čak ni ružnim mislima.

Svim mojim sestrama, koje postavljaju brojna pitanja (zato mi je umro inbox), a sva na temu: "Šta je ovo, pa ja sam se udala za vjernika!?!"
Ne, mila, ti si se udala za bolesnika, čija vjera nije uspjela nadvladati dijagnozu. Islam je tu da nas liječi od nas. Pa, ko god ne uzme lijek, a za njega zna, ne samo da je bolestan, nego je i lud. Molim Allaha da vam da snage da šutnete pokvarenjake koji su emanet čestitih žena uzeli kao plodno tlo za iživljavanje svojih nefsova, računajući na bogobojaznost i dobrotu vjernica, na njihovu šutnju i sabur, na poslušnost zbog pokornosti Allahu Uzvišenom i Njegovom Poslaniku.

To što ovdje nema kadije, ne zuzima registre djela!
To što ovdje nema šerijatske kazne, ne izuzima Džehennem.

Čudna li čuda, mnogi ovakvi pričaju nešto o hurijama... grdna rano, kao da se draguljima kiti hamelj...nedžaset... Jok, za takve imaju iste takve. I ovdje, i "tamo".

A za vas, drage sestre, znajte da ima Pravda, i da ima nadoknada. U Džennetu su Poslanik, alejhisselam, i Omer, i Ebu Bekr, i Alija, i Osman, kojega su se meleki, zbog stida njegova i čestitosti, stidjeli. To su ljudi džennetski! Pa, radujte se, čestite, svojoj čestitosti!"

Nema komentara:

Objavi komentar