i sve što bih reći htjela

Ovakva, kušnjom prekaljena, skovana od vremena, ostadoh nedorečena

nedjelja, 13. srpnja 2014.

Pardon.ba (pa ko koga...stigne)

Abdullah b. Abbas r.a., prenosi da je Poslanik s.a.w.s., rekao: „Doći će vrijeme kada će se srce vjernika topiti isto kao što se topi so u vodi! Bi rečeno: Zbog čega to o Allahov Poslaniče? Reče: Zbog toga što će vjernik svojim očima gledati zlo koje neće biti u stanju da promjeni!“[1]

Što li mi je vrijeme? Što li mi je srce? I je li, ili mi se čini? Sve se nadam, svanut će. Otjerat ću trag sna što me mori, euzom i bismillom. Pljucnut ću na lijevu stranu i nastaviti kao što se nastavlja u javi, kada je jasno šta je istina, a šta samo privid...
Topi se...
Srce se topi...
Baš kao onaj sladoled što je ispao djevojčici kojoj pred očima otac udara majku. Topi se kao led sa srca okovanih, pred suzama malog Muhammeda iz Sirije, koji pita Bašara zašto mu je zavrnuo vodu.
Topi se, kao tijelo palestinske djevojčice na vrelom asfaltu.  Topi se kao utroba majke šehida nad nekušanim iftarom.
Topi se srce, baš kao zemlja pod kućama bosanskim. I kao oni oblaci nad Srebrenicom, taman kad smo pomislili da će zakloniti od vreline...
I ne mogu baš ništa učiniti.
Ne mogu ništa promijeniti.
Kad iziđeš na proteste, „to je bezveze“. Ako ne iziđeš,  „nije se od tebe ni očekivalo bolje.“ Čemu protesti? Svakom normalnom, svugdje normalno, zato da se čuje otkucaj srca koja su na ispitu, kucaju li još. Ono, kad se testiraju granice, dokle se može pružiti nož... do grkljana, ili samo s leđa može stić...
Nama je to ništa. Ništa su nam svi koji šute na naš jad. Ništa su konvoji pomoći, milijarde na računima, jer ne zna se ko ih mjerka sad. Ne zna se za koji su bili grad. Neznanje je muka. Zaglušujuća buka tišine na zulum čika s' visine.
Bezveze nam je Erdoan, jer ga je briga. Šta će on tu nama sad kvarit mjesto kod Srba, koji nas kolju jer smo Turci, i Hrvata, što s leđa kolju kao vuci, pošto nemaju ono nešto za ljudski...
Turci cu okupatori. Srbi su komšije. Arapi su interešdžije. Hrvati su kapija civilizacije. Kako doći u Europu, kad se prvo moraš maknut iz nje, da bi ponovo uš'o? Na vrat, na nos, bitno je sačuvat ponos, i pričat ono što se želi čut.
Nije se rodio ko je Bošnjacima ugodio.
Da nas ima, Dodika ne bi bilo. U vijestima. Toliko.
Da nas ima, bilo bi nas da budemo muško kad treba, a ne samo pred ženom i djecom. I da budemo žensko kad treba, a ne huda trčkaruša za naklonošću  onih što misle da su kauboji jahali krave, a ne konje. Buđenje boli. Zato nam trebaju priručnici za samopomoć, kad skontamo da nas nimalo ne voli onaj što je tvrdio da ne laže, majke mu. A samo se Allahom zaklinje.
Komercijalizacija vjere, jer se mora od nečeg živjet... Jučer su neki bili „vehabije“, a sad najžešći galamdžije na brade. Do jučer su neki vojevali protiv šiija, a sad promovišu  šarene laže.  Identificirali se s isplatnošću, zaaar?
Učeni šute. Dokoni bistru vodu mute. Žene bi da muževe vežu u lance, ali da ih oni vole. Muževi bi da im žene budu pokrivene, ali gole. Tako je in.
Babo priča gluposti, ali bi da mu je pametan sin. Mama puzi od jadnoće, ali bi da joj kćerka bude Zmajka od Bosne. U Americi.
Sve ludo.
Nikad neću halaliti Babarogi, što nam je raspuhala miris islama, i otela slast imana, s ovog brdovitog Balkana.
Toliko.

p.s./  Nisam pitala „Halifu“ smiiiidem li ja ovako pisat. Pitala bih, kad bi se znalo ko je. Ako je. Da li je. Gdje je. I je li baš on – on. Ili je nekad bio on, ali je sad neko treći. Kome reći? Koga da se pita? Moderno je ovih dana da se skita, i tuning okreće na ćejf.
Sreća naša pa je ramazan. Sad sve gibete , klevete, psovke, pljuvanja, ljaganja, svađanja, flertovanja, ku...vanja, možemo „proslaviti“ Bajramom.
Valja mrijet.
Dogodine, mnogi će na drugi svijet. Nek' poselami, ako iko uSpita za nas. Od želje da nam se s puta makne bar tamo, da rahat dahne.


[1] (el-Emru bil-Ma'aruf, Ibnu Ebil-Dunja, br.26.)

Nema komentara:

Objavi komentar