i sve što bih reći htjela

Ovakva, kušnjom prekaljena, skovana od vremena, ostadoh nedorečena

nedjelja, 13. srpnja 2014.

LJUBI MISAO NA DIJETE PALESTINSKO!







Ma, ima da ih ljubite u mislima! Ručice im, nožice, krvave od trčanja pred zaglušujućim raketama. Jer, oni trče budućnost ummeta. Maratonci. Već šezdeset i nekoliko ljeta. Ummet opstaje na plećima palestinskog djeteta. Da smo mi, da ste vi, ili nekakvi oni, a sve „golemi mu'mini“, davno bi pobjegli. Sebi nagodili. Jedra podigli, otplovili. Tamo gdje bar nekad svane.  Tamo gdje bar nekad ognjište plane. Gdje osmijeh djeteta grane kad neko pokuca na vrata. Gdje nema straha da će nakon oca i majke, ubiti i brata. Da svane... nekad. Da stane...rat.
Hvala Allahu što u Palestini žive Palestinci. Ne Saudi, Libijci, Egipćani, Sirijci, a ni Bošnjaci. Jer, jao se našoj majci, kukavna li smo soja! Palestinac jedan, krvnika bez broja, ali on se ne da! Kod nas hiljade Bošnjaka u četi stoji, i gleda... dok mrljina pijana „balije“ broji,  da zna koliko metaka ima, šta će zapast' kojima, jal' streljanje il' klanje... I svi stoje. Čekaju. Gledaju. Zarobljeni u sebi i prije neg' se predaju... I samo tren mira, samo malo da smo siti, malo napojeni... dovoljno je za belaj nebrojeni, kad se dokon sveznalica dočepa  interneta. Vladar svijeta, malo je reč. Koga briga što ne zna sebi jaje ispeč. Zna on da su zbog nečega stvorene i žene.
A Saud blago vrti brk. Kako li je samo crn i mrk, uprkos svojih stotinu ljeta. Kome smeta? Pocrnio od barela. Pokratka mu ambrela, ne dohvaća dno po kojem se vuče, dok sahat na kopiji Big Bena tuče  pet do dvanaest. I njega će vrijeme pomest. Baš kao što mete sirijsko dijete, majku Afgana, Čečeniju godinama, egipatske hafize Kur'ana... a valja mrijet. Niko se neće otet. Pa, ponavljam, opet:  Sjetiš li se bar u dovi iftarskoj? Na sedždi sehurskoj? Zahvali Allahu na svakom dahu, i što u Palestini ne živimo mi, ni neki drugi, nego Palestinci. Nisu nas prodali. Nisu odustali. Za razliku od dijelova ummeta, što na ostatku svijeta žive kao lordovi, sigurni dok ima palestinske krvi, da se ima čime zalit dušmanska sujeta. Za hator ćifuta.

Nema komentara:

Objavi komentar