i sve što bih reći htjela

Ovakva, kušnjom prekaljena, skovana od vremena, ostadoh nedorečena

ponedjeljak, 28. travnja 2014.

Iman je... ono kad letiš s čvrstim tlom pod nogama





Iman je... kad se vratiš s pola puta do radnog mjesta i obrišeš šminku. Znaš da je hidžab zastor, a ne semafor.

Iman je... kad bi da pokažeš nove naušnice cijelom gradu, a pokriješ uši, jer je hidžab prekrivač, a ne otkrivač.

Iman je... kad se nasmiješiš i nazoveš selam sestri muslimanki, iako ti je prije dva dana stala na žulj tako da još boli, jer je hidžab pozivnica, a ne odbijenica.



Iman je... kad bi tako rado sjedila na mjestu gdje se govori ono što nije za tvoje uši, ali ustaneš bismillah, jer  hidžab nije močvara, već most preko nje.

Iman je... kad se iftariš hurmom, a ne mesoom ljudi, jer je hidžab bošča zdravlja i ljepote, a ne tezga sa mesom lešine.

Iman je... kad ti svi idu na živce, a ti odlučiš da zaviriš u sebe, jer hidžab pokriva kosu, a ne pamet.

Iman je...kad bi šutjela, ali kažeš istinu, makar bila kobna po tvoj status u društvu, jer je hidžab zastava najuzvišenijeg principa, a ne modni detalj.

Iman je... kad ustraješ, iako bi najrađe poslije pada malo odmorila, jer je hidžab barjak plemenitih bitaka, a ne odustajanja.

Iman je... kad dijete budiš na sabah, iako bi voljela da još malo odspava, jer je hidžab svjetlo, a ne koprena.

Iman je... kad bi mužu rekla da je dosadan, a ti ga s osmijehom ugostiš kao da je halifa tvoga srca, jer je hidžab znak na putu do vječnih odaja, a ne ćefin za živog insana umrloga srca.

Iman je da voliš sve muslimane i onda kad misliš da su svi protiv tebe, jer svi su preči od jednog, a hidžab je protkan nitima, a ne od jedne sazdan.

Iman je... da kreneš od sebe kad pereš obraze, jer hidžab je na tvojoj glavi, i ti biraš čime ćeš ga učvrstiti.

Iman je... da se nasmiješiš svakom novom danu, iako ne znaš šta ti nosi, čvrsto vjerujući da je i to blagodat. Baš kao onda kada su svi govorili da je pod hidžabom vruće, a ti otkrila hlad.

Iman je... da vjeruješ Allahu kao što vjeruješ u Njega, jer hidžab je dar Onog Koji zna od čega te sve čuva svaki dan, a ne prekrivač svih tvojih mahana.

Iman je... da šutiš o mahanama ljudi, kao što želiš da se tvoje sakriju, jer... hidžab nije forma, već suština.

Iman je...da se ponašaš kao što muslimanka treba, jer pored toga što samo Allah zna tvoje srce, i ljudi vide tvoja djela. Hidžab je i forma, koja je produkt suštine.

Iman je... ono kad si sretna, i nemaš pojma kako to objasniti ikom, osim onoj koja zna da je hidžab leteći ćilim na kojem duša leti slobodna od svih zarobljavajućih robovanja, u jedino oslobađajuće - robovanje Allahu, Koji nam duše posjeduje, priznale ili ne.

Nema komentara:

Objavi komentar