i sve što bih reći htjela

Ovakva, kušnjom prekaljena, skovana od vremena, ostadoh nedorečena

nedjelja, 26. siječnja 2014.

Garantne listove na uvid! Ili...ppsssstttt......

"O vjernici, ako neko od vas od vjere svoje otpadne - pa, Allah će, sigurno, mjesto njih dovesti ljude koje On voli i koji Njega vole, prema vjernicima ponizne, a prema nevjernicima ponosite; oni će se na Allahovu putu boriti i neće se ničijeg prijekora bojati. To je Allahov dar, koji On daje kome hoće - a Allah je neizmjerno dobar i zna sve." ( El-Maide, 54.)



Ne sumnjam da muslimani imaju dobre nijjete.  Onoliko koliko smo uopće svjesni i sposobni da srcima poluslijepim od grijeha prepoznamo dobro i zlo. Često sebe uhvatim kako "imam dobar nijjet", ali mi  se metod provođenja nijjeta smije u lice.

Tu stadoh: Nijjet? A onaj hadis o tome da su djela onakva kakva im je završnica?
Nijjet vodi završnici kakva jeste, bez obzira kako mi taj nijjet etiketirali sebi i drugima, jer ga Allah zna bez "šminke"!  Molim Allaha da završimo kao Njegovi dobri i iskreni robovi, jer... niko od nas ne zna...


Jedan je čovjek pitao Resulullaha alejhisselam (nakon što  je Poslanik alejhisselam rekao da ga pitaju, jer će na svako pitanje odgovoriti; zakleo se), gdje će on (taj pitalac) završiti. Reuslullah je odgovorio: "U Džehennemu" (prema "Buđenje ambicija", Ibn Redžeb el-Hanbeli)
Kako je taj nastavio živjeti?? A svojim očima gledao nur Poslanika alejhisselam??

Razmišljam o nama, bosanskim muslimanima, kao prašini na dlanu daleko dugotrajnijeg prakticiranja islama u Španiji. Od islama im je ostalo poneko ime, za koje ne znaju da im korijen seže do Arapa. A mi smo baš tako sigurni da "neće nas nestat"... i nakon deset genocida, jednostavno, sigurni smo da nas neće nestat, baš kao što nestade "genocid" s nišana.

"Božiji Poslaniče, reci mi o islamu nešto nakon čega nikog poslije tebe neću imati potrebe  pitati."
"Reci: vjerujem u Allaha, i ustraj na tome!" (hadis, bilježi Muslim)

Ustrajnost... Molim Allaha da nam podari ustrajnost, i da ne budemo od onih koji će biti zamijenjeni boljima, već da nam se bolji pridruže kao boljima.

 

I ako vam je tekst konfuzan, ne brinite; i mani je! Baš kao i vrijeme, mjesto, radnja, likovi, i elektricitet u zraku ovih dana...

Ovo su naša braća Mario i Saša. Iz Zenice.

Nema komentara:

Objavi komentar