i sve što bih reći htjela

Ovakva, kušnjom prekaljena, skovana od vremena, ostadoh nedorečena

srijeda, 30. listopada 2013.

Ekransko-tonski sihr


Tehnološka dostignuća su olakšala mnoge puteve dobra, i dolaska do ispravnih ciljeva, ali i suprotno tome; dolaska do zla i pogrešnih ciljeva...

Nekad je, u našoj domovini Bosni i Hercegovini, bilo uobičajeno da se kaže da je "nagazio" ili "naograjisao" onaj  koji je "pomaknut" u ponašanju, ili oslabljen u zdravlju, tako da liječnici ne znaju uspostaviti dijagnozu.

Danas nam trebaju novi termini. Zašto? Zato što po monitorima i ekranima ne gazimo. Mi smo zalijepljeni za njih. U okviru potreba, to je olakšica ( svojevrsna ).  Mimo potrebe, zabrinjavajuće je  naše "buljenje" u ove prozore kroz koje mislimo da vidimo cijeli svijet, a ustvari, ne vidimo ništa, osim što je ciljano i planirano da vidimo.

Kakve veze to ima sa sihrom? 

U Wikipediji ( http://bs.wikipedia.org/wiki/Sihir ), na osnovu relevantne islamske literature,   stoji ovako:

JEZIČKO ZNAČENJE:
-El-Ezheri je rekao: "Sihir je svako djelo putem koga se čovjek približava šejtanu i kojim se traži njegova usluga."
-Na drugom mjestu:
"Suština sihra je prikazivanje neke pojave u lažnom liku suprotnom njegovoj biti. Kada sihirbaz hoće da prikaže lažnu sliku kao istinitu i predstavi nešto u suprotnosti od njegove biti, on to opsihri i ono postane suprotno svojoj suštini." (Lisanul-Areb)
-Prenosi se od Ibnu Ebi Aise da je rekao: "Kada Arapi nazivaju sihr sihrom, onda ga oni tako zovu zato što on pretvara (preobraća) zdravlje u bolest." (Lisanul-Areb)
-Ibnu Faris je rekao: "Sihr je prikazivanje neistine u vidu istine." (Lisanul-Areb)
-U Mu’džemul-Vesitu je rečeno: "Sihr je tajnovit i suptilan."
-U djelu "Muhitul-Muhit" se kaže: "Sihr je prikazivanje stvari u njima suprotnom stanju kako bi se izazvao nered."



TERMINOLOŠKO ZNAČENJE:
-Fahruddin Er-Razi je rekao: Sihr u šeriatskom značenju se veže za sve ono čiji je uzrok skriven, što izgleda suprotno njegovoj suštini, i što se dešava u vidu opsjene i varke.
-Ibnu Kudame El-Makdisi kaže: "Sihr je vračanje, zapisivanje i vezivanje čvorova. Ima uticaj na srce i tijelo, pa se kao posljedica toga javljaju bolesti, ubistva i rastavljanje bračnih drugova. On sprječava čovjeka od spolnog općenja sa svojom ženom itd. Neki od njih se spravljaju da bi razdvojili muža od žene ili da bi omrzli jedno drugom ili da bi omilili jedno drugom."
-Ibnul-Kajjim je rekao: "To je složeno djelovanje zlih duhova i podložnost uticaju nadprirodnih sila."

Kako izgleda sihr?


To je, u najkraćim crtama, određena "mapa kretanja", kojom se utječe na razum, a time i na opće stanje ciljane osobe.

Skriveni nazivi

Uobičajeno je, a što možemo uočiti kroz cijelu ljudsku povijest, pa i danas, da se stvari i pojave nazivaju drugačijim imenima. Međutim, čovjek bi, za vlastito dobro, trebao uvidjeti suštinu svake stvari, da bi je mogao smjestiti u odgovarajuću  definiciju.

Naime, suština sihra je da učini da zaboravimo, da u mišljenju zastranimo, da pogrešno shvaćamo... a šejtanov zadatak je da uljepša ono što je ružno, kako bismo za tim posegnuli, odnosno, "otvorili vrata uma i duše" za utjecaje.



"Napredni sihr"


Subliminarne poruke. 


Subliminarne poruke su poruke ispod granice naše percepcije, koje naše oko, niti razum, ne mogu opaziti. To je signal, ili poruka, umetnuta u drugi objekt, s ciljem zaobilaženja normalnih granica opažanja. (pogledati: http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/subliminalne-poruke)

Primjera je mnogo...
Ovo je jedan "dječiji":



Na 3:39 !!!



A Fejsbuk??

ili... internet? A televizija? ( Čitamo li to- "vizija"??)


Sihr se može napraviti (i) na poleđini fotografija nekih osoba. Kako je "muuudro" smišljen taj Fejsbuk!
Ne mora se posebno izdvajati iz mora fotografija. One su sve redom, ionako, kodirane...


Dokaz?

Pogledajte u jezičkim i terminološkim definicijama ( na vrhu), pa osmotrite ljude oko sebe. Ponajviše je danas, kod muslimana, pritužbe na "pomućeno razmišljanje", "raspadanje porodice", "nerazumijevanje sa dojučerašnjim prijateljima", "razbijanje džemaata u skupine", "razbijanje skupina u pojedince"...



Prekid djelovanja sihra

Djelovanje sihra se prekida onog momenta kada se sihr razotkrije ( zato i jeste skriven).



Liječenje?

Nakon utjecaja sihra na čovjeka, liječenje treba uslijediti svjesno, i odgovorno. U težim slučajevima, može se potražiti druga osoba, koja će učiti rukju, jer je bolesnih ( opsihreni) u stanju nemogućnosti da prizove svijest.
Put dopiranja do naših mozgova je ponavljanje poruka kojima smo navođeni... svjesno, ili ne. Od ljudi, ili od šejtana u obliku džina i ljudi.
Put dopiranja lijeka do naših mozgova je:

-da se isključi dotok negativnih i preusmjeravajućih poruka sa naših ekrana, iz zvučnika, između redova...

-da se ustraje u ponavljanju Riječi koje su same po sebi Lijek ( rukja Kur'anom; "
Mi objavljujemo u Kur’anu ono što je lijek i milost vjernicima, a nevjernicima on samo povećava propast." ( El-Isra', 82.)  )

-ustrajnost u zikru ( spominjanju Allaha Uzvišenog, a On je Gospodar i Tvorac svega stvorenog)



Mudrolije današnje, "modernog" svijeta:

Kažu da treba ponavljati afirmativne izjave, kako bi glas ( zvuk)  izvršio utjecaj na naše misli. Misli postaju ponašanje, a ponašanja karakter. Poželjno je u tim trenucima stajati ispred ogledala, kako bi i slikom utjecali na um. Um će, naima, dalje usmjeriti tijelo ( zdravlje, raspoloženje...).

Dakle, nauka je potvrdila utjecaj slika i zvukova na um. Recimo, prilikom dijagnostičkog snimanja mozga korištenjem magnetne zezonance, pacijent sluša zvukove, kojim se "rastaču" i najmanji segmenti živčanih centara, ali i ostalih tkiva. Također, odavno se, u eksperimentalnim istraživanjima, kao i u dijagnostici, koristi metoda projekcije. Prikazuju se slike, koje pacijent nekad razumije, nekad ne, i prati se rad živčanih centara u mozgu, prokrvljenost, cirkulacija, i slično.

Ono gdje su "afirmacije" samo puka ( loša) imitacija, jeste zamka iste vrste, samo drugog pakovanja. Naime, prilikom gledanja u ogledalo, na nas ima utjecaj i "nevidljivi svijet", u kojeg muslimani vjeruju. Da bi se rastjerali ti loši ( makar i vlastiti nesvjesni "smjerničari"), potrebno je spomenuti ono od čega bježe. Mudrost Sunneta Allahovog Poslanika, alejhisselam, neizmjerna je za naše umove!
Kako bi ostali pozitivni, a nestali negativni utjecaji, Muhammed, alejhisselam, učio je sljedeću dovu: "Gospodaru, upotpuni moj ahlak ( lijepo ponašanje, ćud), kao što si upotpunio moj izgled" ( ili: uljepšaj, kao što si uljepšao)

Islam je potpuna i savršena vjera, kakva treba ljudskom rodu. Za dobrobit. Potpuno uvažava ljudsku prirodu. Onaj Koji nas je stvorio, zna njene tokove, stremljenja, sklonosti, i lijekove za  sve štetne aspekte našeg insanluka.

Zato...

Žalosno li je stanje onog koji potroši život da bi izmislio toplu vodu, a stoji kraj bojlera, i ima struju koja ga pokreće!
Zato, u pravu je mladić koji je rekao: "Mnogobrojne su blagodati koje uživam, ali je najveća ta što mi je islam vjera, uputa mi je stigla, i što mi je Allah Gospodar!"
S tim u vezi:

-Nije dozvoljeno liječiti sihr sihrom, zato što je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kada je bio upitan o nušretu (običaj predislamskih Arapa da liječe sihr sihrom), rekao: 


"To je od šejtanskoga posla."

Prije ovoga je Allah, subhanehu ve te’ala, rekao ( u suri El-Bekare): 

"…i povode se za onim što su šejtani o Sulejmanovoj vlasti kazivali. A Sulejman nije bio nevjernik - šejtani su nevjernici, učeći ljude sihru i onome što je bilo objavljeno dvojici meleka, Harutu i Marutu, u Babilonu."

Zatim kaže Allah, dželel šanuhu: 

"A njih dvojica nisu nikoga učili dok mu ne bi rekli: ‘Mi samo iskušavamo, ti ne budi nevjernik!’ I ljudi su od njih dvojice učili kako će muža od žene rastaviti, ali nisu mogli time nikome bez Allahove volje nauditi. Učili su ono što će im nauditi i od čega nikakve koristi neće imati, iako su znali da onaj koji to sebi pribavi neće nikakve sreće  na onom svijetu imati. A doista je ružno ono za što su se prodali, kad bi samo znali! A da oni vjeruju i boje se, nagrada od Allaha bi im bila bolja, kad bi samo znali!"

U navedena dva ajeta Uzvišeni Allah nas obavještava o sihru i to sa više aspekata: on je od djela šejtana; njegovo izučavanje je kufr (nevjerovanje) koji se suprotstavlja imanu

1 komentar:

  1. Elhamdulillahi! Došao sam do zaključka da me Milostivi (milošću svojom) drži izvan djelovanja sihira - kad još uvojek uspijevam "nabasati" da ovako lijepe dersualne tekstove! Aferim, sestri Ammari ŠL!

    OdgovoriIzbriši